„Back to the roots“ sa mladim budućim stručnjacima iz Njemačke, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine

StudienreiseStudijsko putovanje za grupe studenata i zainteresirane odrasle mlade iz područija socijalnog rada iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije: “Back to the roots”

Datum: 24.03. – 01.04.2017 (dio II)
Mjesto: Hrvatska – Lika 

U međuvremenu je partner udruga OU Podum sklopila i druga partnerstva pa su tako u  projekt uključeni: “Demokratski centar Nove Nade” (DCNN)  iz Bosanske Otoke u Bosni i YIHR (Youth Initiative for Human Rights) iz Srbije. Pored njemačkog partnera organizacije MIKUB e.V. uključena je i Viša škola za socijalni rad iz Berlina – KHSB/Katholische Hochschule für Soaiales Berlin.

Glavni cilj je, razviti funkcionirajuće  strukture umrežavanja i dugoročnu suradnju partnerskih organizacija kao i dugoročno izgraditi ujedinjenu europsku suradnju u radu sa mladima i sa drugim zemljama Europe.

Europa, sa zemljama članicama, najvećim dijelom u ruralnim područjima nema razrađenu praksu sa prekograničnim programima mobilnosti, po načelu EU-strategije mladih, ali traži stabilne partnere i projekte za proširenje internacionalnog rada sa mladima.

 Polaznici treninga mogu se upoznati sa specifičnostima regije kroz kratke prezentacije eksperta i u sklopu razmjene iskustava mogu razraditi slijedeće korake za poboljšanje situacije mladih u njihovom okruženju. Polaznici diskutiraju o svom iskustvu i o specifičnim ponudama za mlade, te o potrebama mladih u regiji. Drugi dio susreta je posvećen aktivnom kreativnom radu. Planiran je susret i razgovor sa akterima lokalne odgovorne političke vlasti sa pitanjima sudionika o internacionalnoj mobilnosti mladih. Ovdje je poželjno diskutirati i izvještavati o višoj vrijednosti interkulturalne razmjene. Najčešće su to lokalni nosioci odluka u općinama i komunama, kojima treba prikazati koliki je društveni profit od internacionalnog partnerstva i razmjene.

Metode interkulturalnog učenja predstaviti će tim trenera/ica i primjeniti ih u pažljivo osmišljenim igrama upoznavanja.  K tome će biti predstavljen Erasmus+ program  i objašnjene  mogućnosti korštenja programa. Oranizirana posjeta lokalnim inicijativama i korisnicima alternativnih, samoodrživih načina življenja i životnih formi kao što je permakultura, ekološka sadnja, pravilan uzgoj i držanje životinja na poljoprivrednim dobrima, želi  pokazati polaznicima treninga njihovu svakodnevnicu. Kroz te primjere mogu se razviti nove projektne ideje kao i partnerstva za uključivanje novih radnih prostora i prostora za učenje u projekte.    

Projekt započinjemo na jesen 2016 u Njemačku / Gerswalde u Brandenburgu. Na proljeće 2017. je planirano zajedničko putovanje u Hrvatskoj  / Podumu u Lici.

Smještaj i radne prostorije su djelomično sanirani objekti koje su udruge MIKUB e.V. i OU Podum dobile na korištenje za realizaciju projekata.

 

mikub-logo partner-logos

Dieser Eintrag wurde veröffentlicht in news von admin. Setze ein Lesezeichen zum Permalink.