Izvedbena radionica Tijelo // Govor // Arhiv

Berlin, 16.-24. svibnja 2016.

Svako društvo slijedi određenu logičnu strukturu, strukturu koja određuje tko smo, način na koji djelujemo i govorimo. Izvedbena radionica Tijelo // Govor // Arhiv će se održati od 16. do 24. svibnja 2016. u Berlinu s ciljem kritičkog preispitivanja uz pomoć performativnih intervencija.
Ova izvedbena radionica se nadovezuje na prethodnu radionicu održanu u Podumu (Hrvatska) od 15. do 22. kolovoza 2015. godine. Spektar tema doslovno i metaforički istražuje problematiku koja se nalazi ispod površine: minska polja, iskustvo nasilja, govor mržnje. Radionica se kritičkih osvrnula na teme povijesti ratova na području bivše Jugoslavije devedesetih, etnički nacionalizam političkih sukoba te aktualna politika povijesti.

U Berlinu, radionica će istraživati pitanja vezana uz diskriminaciju, isključivost i nasilje u prošlosti i sadašnjosti. Ovom prilikom će fokus biti stavljen na gradski okrug Weißensee, mjesto održavanja radionice, simptomatično po strukturama društvene isključivosti i diskriminacijskim zakonima Njemačke u proteklih devedeset godina. Weißensee je mjesto gdje se nalazi najveće židovsko groblje u Europi i gdje je jasno vidljiva židovska kultura Berlina prije nacističkog razdoblja. Ono danas predstavlja značajno mjesto u spomen na posljedice sustavnog istrebljenja Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Također, na samo mjesto su ostavili trag i prošlost Njemačke Demokratske Republike, te napetosti u transformaciji početkom devedesetih.

Ovaj okrug, udaljen svega 15 minuta tramvajem od Alexanderplatza, i dalje ostaje na periferiji i odvojen od „novog Berlina“. Kritički ćemo se baviti problematikom aktualne manifestacije rasizma, ksenofobije i desnog radikalizma prisutnog u Njemačkoj.

U ovoj prilici, pozivamo 20 sudionika/sudionica iz Hrvatske i Njemačke na osmodnevnu izvedbenu radionicu u Berlinu koja će se održati u svibnju 2016. Radionica je strukturirana u tri faze. U prvoj fazi će sudionici isprobati i pokušati razviti kazališne i izvedbene tehnike namijenjene obradi prethodno spomenutih pitanja sa specifičnim naglaskom na dokumentarno kazalište. Druga faza je usmjerena na pronalazak tema i materijala u okviru malih timova koji će zajedno koncipirati i izvesti različite projekte. Na kraju, timovi će predstaviti svoje privremene rezultate dostupne u različitim oblicima – od tjelesnog/ jezičnog/ glazbeno-akustičnog performansa do videoarta, koji mogu sadržavati već dovršene ili radne cjeline. Radionica u tom smislu služi kao platforma za razvoj, istraživanje i poticanje umjetničkih ciljeva koji prelaze preko granica same radionice.

Radionica je namijenjenima mladima zainteresiranim za umjetnički rad i ciljeve koji nadmašuju same umjetničke vještine i estetsko iskustvo. Sudionici će biti aktivno usmjeravani stručnim vodstvom dramskih pedagoga, redatelja i dramaturga. Osim hrvatskog i njemačkog, radni jezik radionice je engleski. Sudjelovanje u prethodnoj radionici u Hrvatskoj nije uvjet za prisustvovanje u ovoj. Imajte na umu da nam pošaljete registracijsku prijavnicu najkasnije do 15. travnja 2016.

Daljnje informacije: OU Podum
Prijavnice i dodatne upite šaljite na: kontakt@mikub.org

Registration form: Download Croatian version

körpersprachearchiv-alle-logos