Performance-Workshop Tijelo // Govor // Arhiv

MIKUB e.V.: Performance-Workshop Tijelo // Govor // Arhiv

Podum, kolovoz 2015. // Berlin, proljeće 2016.

Svako društvo slijedi određenu logičnu strukturu, strukturu koja određuje tko smo, što radimo i o čemu govorimo. Performans, odnosno radionica Tijelo // Govor // Arhiv (15. do 22. kolovoza 2015. Podum, Hrvatska) performativnim sredstvima intervenira – odnosno istražuje mogućnosti intervencije – upravo u tu strukturu. Spektar tema je pritom, doslovce i metaforički, razasut naokolo: minska polja, iskustvo nasilja, govor mržnje.
Niz godina u državama bivše Jugoslavije postoje brojni pokušaji kritičke obrade povijesti balkanskih ratova devedesetih godina. Tematski, u središtu se prije svega nalazi etnizacija političkih konflikata ranih devedesetih, aktualna vladajuća politika povijesti te uloga Europske unije u uspostavi mira. RadionicaTijelo // Govor // Arhiv konstruktivno se nadovezuje na spomenuti tematski pristup te se posvećuje pitanjima diskriminacije i uništavajućeg nasilja u prošlosti, kao i njihovih tragova u suvremenosti. U kolovozu 2015. pozivamo dvadeset sudionika / sudionica iz Njemačke i Hrvatske na sedmodnevnu radionicu / performans u Podumu u Hrvatskoj. Radionica je podijeljena u tri faze. U prvoj fazi iskušavat će se i razvijati kazališna i performativna sredstva namijenjena obradi spomenutog tematskog kompeksa, pri čemu će se naročita pažnja posvetiti dokumentarnom kazalištu. Potom se radi o pronalaženju građe i materijala te formiranju umjetničkih timova koji će zajednički razvijati i ostvarivati manje projekte. Na kraju timovi predstavljaju privremene rezultate, koji mogu biti u različitim oblicima – od tjelesnog/ jezičnog/ glazbeno-akustičnog performansa do videoarta te sadržavati dovršene kao i još uvijek otvorene projekte. Radionica u tom smislu služi kao platforma za razvoj, iskušavanje i poticanje umjetničkih planova koji vode i preko granica same radionice.
Projekt Tijelo // Govor // Arhiv poziva na suradnju mlade s interesom za umjetnički rad, a osim bavljenja navedenim temama radionica cilja i na proširenje estetskih iskustava. Sudionike odnosno sudionice će u radu voditi petero iskusnih kazališnih pedagoga, redatelja i dramaturga. Radionica se, uz njemački i hrvatski, u prvom redu održava na engleskom jeziku. U proljeće 2016. u Berlinu će biti održana nadovezujuća radionica, na kojoj će se dodatno produbljivati i razvijati već razrađeni projekti. Sudjelovanje na obje radionice izuzetno je poželjno, ali ne i obvezno.

Prijave i pitanja na: kontakt@mikub.org

DSC_0699

körpersprachearchiv-alle-logos