Stručnjaci u radu sa mladima aktivni u ruralnom području u Njemačkoj

BAP-IERASMUS+ / EU-Projekt za stručnjake u radu sa mladima: “Gradilište kao pozornica I”

Datum: 1. – 10. svibanj 2016
Mjesto: Njemačka / Gerswalde – Brandenburg

Trening program BAP je pilotprojekt za stručnjake u radu sa mladima iz Hrvatske i Njemačke sa ciljem razvoja programa razmjena za mlade u ruralnim područjima i manjim komunama.

Mjera mobilnosti ERASMUS + programa namjenjena za stručnjake, posebno one koji žele unaprijediti znanje na području rada sa mladima poslije završene škole i u razvoju  internacionalnog rada sa mladima, kao i na razvijanju kvalitete interkulturalnih razmjena mladih, te žele razvijati i unaprijediti partnerstva u ruralnom području.

U bilateralnom BAP –  trening-programu sudjeluje  u svakom susretu 20 stručnjaka iz prakse i pedagogije, deset iz Njemačke i deset iz Hrvatske. U svakoj od grupa su 2 voditelja/ce tima.

Mjesta održavanja susreta i izvedbe programa će staviti na raspolaganje lokalne inicijative i udruge  u općini Gerswalde, okrug Uckermark u Brandenburgu. “Probebühnen“/ Pozornice će tek biti “otkrivene” i u interdisciplinarnim timovima “obrađene”.  

Prvenstveno se radi o pripremi tematskih vježbi, koje odgovaraju interesima i kvalifikacijama u manjim grupama. Npr. arhitekt iz Njemačke i filmska snimateljica iz Hrvatske koncipiraju simulaciju u kojoj jedna grupa mladih tijekom jedne razmjene mladih realizira kratki film, koji prati rekonstrukciju i prenamjenu objekta od štale u atelje. Projektna skica će se najprije isprobati sa sudionicima treninga.

U projektu se primjenjuju slijedeće metode: razmjena iskustava, praktično i interkulturalno učenje, razvijanje pedagoškog koncepta, planiranje projekta posredstvom manjih radionica, diskusije, predstavljanje zemlje/ regionalnih specifičnosti (povijesni razvoj i aktuelni životne i radne stvarnosti posebno mladih) kao i posjeta mjesnim znamenitostima i “obilazak građevina”.

Također i  u Brandenburgu je zapažljiva  pojava motivirana odlaskom mladih iz manjih mjesta. Paralelno toj pojavi nedostaju atraktivne ponude za djecu i mlade, tako da se područja sa slabom strukturom bore da bi zadržali atraktivnost.

Sudionici će biti predstavljena ideja prekogranične razmjene mladih i  pozitivan utjecaj na mlade. Pri tome će biti upoznati i sa aspektima projektnog menadžmenta.  Okvirni koncept će se zajednički razviti u manjim grupama i odrediti kooperirajuće institucije. Na kraju će se izraditi konkretni koraci za razvoj programa i mjera za mlade i rasporediti zadaci za realizaciju projekata.

Glavni ciljevi:

  • izabrana mjesta i takozvane građevine pretvoriti  u  dugoročne pozornice za mlade
  • sa ovim projektom povećati internacionalna partnerstva u ruralnom području
  • stučnjake senzibilizirati da uzmu u obzir grupe koje su u nepovoljnom položaju, kao i poboljšanje vještina stručnih profila i više razumijevanja za stvaranje društvene, kulturne i jezične različitosti.

Projekt služi pojedincima i organizacijama da povećaju svoju djelotvornost, kako bi unaprijedili zajedničko rad i programe razmjena mladih na temu interkulturalnog i  praktičnog učenja u ruralnim područjima, kao dio evropske izgradnje identiteta, stvarali evropska partnerstva i zajedničkim radom na projektima efektivno doprinijeti razvoju na svojoj struci.

OU Podum i MIKUB e.V. se brinu za smještaj i voditelje grupa. Mensch Raum Land  prati projekt savjetodavno i koordinira cjelokupan proces susreta.

Prijava: info@ou-podum.org

Dieser Eintrag wurde veröffentlicht in news von admin. Setze ein Lesezeichen zum Permalink.