Tour video-radionica – Mladi ljudi upoznavaju ruralna područja Njemačke

IMG_8225Serija video-radionica u 4 općine u Brandenburgu: “Naša zajednica je i vaša zajednica”

Datum: Proljeće  (planiran start)
Mjesto: Njemačka / Brandenburg

Workshop 1 – Fürstenwalde, okrug Oder-Spree
Workshop 2 – Gerswalde, okrug Uckermark
Workshop 3 – Zossen, okrug  Teltow-Fläming
Workshop 4 – Biesenthal-Barnim, okrug Barnim

Projekt: “Naša zajednica je i vaša zajednica je serija video-radionica u 4 općine Brandenburga” je model projekt kooperacijskih partnera MIKUB e.V. i Mensch Raum Land iz Njemačke. Projekt je nastao kao reakcija na aktualnu debatu o izbjeglicama. Projekt želi ciljano  dati impulse u različitim regijama, koje bi u dotičnim mjestima samostalno preuzeli lokalni akteri tj. koji bi mogli imati namjenu i u drugim ustanovama. 

Glavno pitanje glasi: Na koji način se mogu mladi izbjegli ljudi, djelomično  maloljetna djeca bez pratnje roditelja, dobro uklopiti u zajednicu?

To želimo postići posredstvom strategije umrežavanja sa jedne strane i sa stvaranjem  interkulturalne ponude za mlade ljude u  razvijanju medijskih vještina, sa druge strane.

Konkretno se sprovodi aktivnim sudjelovanjem pridošlih izbjeglih mladih i mladih u lokalne zajednice.  Dvoje mladih volontera prevodioca pratiti će sudionike tijekom projekta, koji su već integrirani u školi ili u nekom volonterskom projektu. Mladi prevodioci su također sudionici/se model  projekta i biti će na početku  događaja  informirani o potrebama i interesima izbjeglica i kao i o postojećim ponudama u okolini.

“Pridošlicima” će se u roku od pet dana pokazati ponude za mlade u njihovoj  zajednici i koje su mogućnosti participacije u projektima. Ovaj proces će istodobno biti dio filmske radionice, kamera je uvijek prisutna.

VideoIzvan školske svakodnevnice novopridošla djeca izbjeglice i njemačka djeca i mladi iz zajednice  će preko zajedničkg rada u radionicama  dokumentarnog filma imati priliku da se bolje upoznaju. Svaka radionica se ukupno sastoji od 5 mladih sudionika pridošlica, 5 njemačke djece i mladih.

Prva video radionica u trajanju od 5 dana počinje po mogućnosti odmah na početku projekta  u travnju tijekom uskršnjih blagdana u Fürstenwalde, Oder – Spree.  U isto vrijeme počinju još tri radionice u istom formatu u Gerswalde , Uckermark ( početkom ljeta ), Zossenu i općinama Teltow – Flaming (krajem ljetnih praznika ) i Biesenthal- Barnim , Barnim (jesenski praznici).

Na svakom od  četiri mjesta nastati će po jedna dokumentacija, vodič za pridošlice pod stručnim vodstvom i sa heterogenim lokalnim mladima.

U tih 5 dana snimanje se odvija na različite teme, kao što su hobi, hrana ili religija i na različitim mjestima u kvartu, kao što je knjižnica, klub mladih i slično. Na kraju će kao produkt radionice biti svima dostupan vodič u zajednici, koji će moći poslužiti kao primjenjiva metoda, koja je osmišljenja za razbijanje stereotipa i uzajamnih predrasuda.

MIKUB e.V. prati filmsku radionicu u 4 općine u Njemačkoj. Mensch Raum Land  preuzima upravljanje projektom i osigurava umrežavanje između interesnih skupina i institucija u sve 4 općine.

Informacije za prijavu i termine projekta: kontakt@mensch-raum-land.org

Dieser Eintrag wurde veröffentlicht in news von admin. Setze ein Lesezeichen zum Permalink.