Umjetničko djelovanje u ruralnom području Njemačke

Theater-IERASMUS+/ EU-projekt za zainteresirane u izražajnoj umjetnosti: “Kaleidoskop – projekt sa mladima iz Hrvatske i Njemačke I”.

Datum: 16-24. svibanj 2016
Mjesto: Njemačka / Brandenburg-Berlin

Binacionalna formacija kazališne performance – radionice obrađuje rasizam i eliminatorsko nasilje u Njemačkoj i u Hrvatskoj sa pogledom  na jačanje emancipatorskih i participativnih struktura i načinu pristupa kao i intekulturalnim vještinama u ruralnom području.

Radionice se održvaju u dva susreta, jednom u svibnju 2016 u Brandenburgu (Njemačka) i drugi put u kolovozu 2106 u Podumu (Hrvatska).  Sudionici su odrasli mladi iz Hrvatske i Njemačke, koji se zanimaju za izražajnu umjetnost.

Na prvom susretu u Brandenburgu se obrađuje tema gledana iz ugla vremena vladavine  nacijonalsocijalizma i događaja iz novije povijesti uzrokovanih desničarskim ekstremističkim djelovanjem. .  

U centru pojačano stoji propitivanje, što znači preuzeti odgovornost za eliminatorsko nasilje i društveno isključivanje. Pri tome preuzimanje odgovornosti  može poprimiti različite oblike, od povijesnog istraživanja preko inicijativa u susjedstvu pa sve do konkretnog sudjelovanja u političkim sporovima. Preuzimanje odgovornosti je po nama prije svega suprotstavljanje društvenom isključivanju i diskriminaciji te preuzimanju emancipatorske perspektive, koja je senzibilizirana kako za pravni tako i za društveni odnos nejdnakosti i diskriminaciju u sadašnjici.

Pri tome će se primjenjivati metode za formiranje tima i govorne animacije, tematski struktutrirane moderirane grupe i diskusije u plenumu, vježbe kazališne pedagogije, intervjui sa svjedocima vremena i refleksija.

Grupu će pomagati i pratiti po dvoje njemačkih i hrvatskih mentora_ica. Rezultati radnog procesa će pored razrađenih parametara za mirno reguliranje konflikta, biti i pet manjih izvedbi, koje će sakupljeni materijal uvrstiti, reflektirati i putem javnih izvedbi sprovesti u širu javnu diskusiju.

Radionica računa sa aktiviranjem i jačanjem lokalnih struktura neformalnog učenja u razvoju individualnih perspektiva i perspektiva i procesa grupne dinamike u svrhu unaprijeđenja interkulturalnih i jezičnih vještina.

OU Podum i MIKUB e.V. preuzimaju administrativne zadatke i brinu se za prostor. Mensch Raum Land prati projekt u savjetodavnoj funkciji i koordinira cjelokupan tijek oba susreta.

Prijava:  kontakt@mikub.org

Dieser Eintrag wurde veröffentlicht in news von admin. Setze ein Lesezeichen zum Permalink.