Stručnjaci u radu sa mladima u ruralnom području Hrvatske

BAP-IIERASMUS+ / EU-Projekt za stručni kadar u radu sa mladima: “Gradilište kao pozornica II”

Datum: 15. – 24. srpnja 2016
Mjesto: Hrvatska / Podum

ERASMUS + Trening program II. dio za stručnjake u radu sa mladima iz Hrvatske i Njemačke  za cilj ima razvoj programa razmjene mladih u ruralnom području i manjim komunama.

Pred pozadinom povjesnog razvoja u Hrvatskoj (građanski rat, migracije, odlazak mlađe populacije u potrazi za poslom) naročito su mladi, pogotovo u ruralnom području, pogođeni bezperspektivnošću i nezaposlenošću.

I u Hrvatskoj nedostaju ponude za mogućnost zapošljavanja mladih ljudi dok  istovremeno napuštene kuće i imanja pospješuju  propadanje ruralnih područja.

U drugom dijelu BAP pilot projekta  radi se o pripremi tematskih vježbi, koje odgovaraju interesima i kvalifikacijama u manjim grupama. Npr. arhitekt iz Njemačke i filmska snimateljica iz Hrvatske koncipiraju simulaciju u kojoj jedna grupa mladih tijekom jedne razmjene mladih realizira kratki film, koji prati rekonstrukciju i prenamjenu objekta npr. od štale u atelje. Projektna skica će se najprije isprobati sa sudionicima treninga.

Ova mjera mobilnosti je podešena za stručnjake, posebno one koji rade nn prijelazu mladih iz škole u zanimanje i koji žele steći vještine u internacionalnom radu sa mladima, žele poticati izgradnju, razvoj kvalitete u internacionalnom radu sa mladima i partnerstva u ruralnom području.

Na drugom susretu binacionalnog BAP trening programa u Hrvatskoj sudjeluju 20 stručnjaka iz zanatskih i pedagoških zanimanja, deset iz Njemačke i deset iz Hrvatske. Dvije osobe iz svake grupe čine voditelji.

Mjesto susreta i rada se održavaju u praznim objektima koji su ustupljeni  za neprofitno korištenje, djelomično sanirani objekti udruga MIKUB e.V. iz Berlina i OU Podum. Mensch Raum Land prati projekt u savjetodavnoj funkciji i koordinira cjelokupnu realizaciju susreta.  

Prijava: kontakt@mikub.org

Dieser Eintrag wurde veröffentlicht in news von admin. Setze ein Lesezeichen zum Permalink.